NOVOSTI

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA ZDK

04.03.2021.

U prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak predstavnika Privredne/Gospodarske komore FBiH i Privredne komore ZDK, u cilju definisanja zajedničkih aktivnosti programa ekonomskog osnaživanja žena ZDK.

Prema zvaničnim podacima JU Službe za zapošljavanje ZDK, nezaposlena lica u decembru 2020. godine čine 15,41% ukupnog stanovništva ZDK kantona i 18,47% radno sposobnog stanovništva. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba 33.066 ili 58,88% su žene.

Navedeni podaci su bili dodatni povod iniciranja zajedničkih aktivnosti ekonomskog osnaživanje žena ZDK s fokusom na njihovo zapošljavanje, edukaciju, te dokvalifikaciju/ prekvalifikaciju, kao dio rodne i ekonomske ravnopravnosti koji su ujedno i od presudne važnosti za jačanje temeljnih prava žena.

Istovremeno, jedna od tema održanog sastanka je i definisanje zajedničkih aktivnosti usmjerenih ka pružanju podrške i osnaživanju poduzetnica/vlasnica/suvlasnica/liderica pogođenih uticajem korona virusa u prevazilaženju poteškoća i prelasku na „novo normalno“, usmjereno na uvođenje digitalizacije u poslovanje.

Tokom sastanka razgovarano je i potrebi za dodatnom edukacijom u domenu marketinga, online poslovanja, javnog nastupa, umrežavanja i iznalaska modaliteta za ostvarenje novih tržišnih mogućnosti obzirom na neomogućnost putovanja i poslovnog umrežavanja poduzetnica, kao najčešće prakse u ostvarenju regionalnih i međunarodnih kontakta, razmjene znanja i iskustava. 

U zaključku sastanka iskazano je obostrana spremnost na saradnju u implementaciji aktivnosti iz programa ekonomskog osnaživanja žena kao neodvojive komponente održivog razvoja ZDK.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button