Inspiracija

ENA-TEX ZAVIDOVIĆI: PROIZVODNJA POLICIJSKE OPREME ZA EUROPSKA TRŽIŠTA, SOCIJALNA INKLUZIJA I POZITIVAN RAST

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH upriličili su posjetu kompaniji Ena-Tex iz Zavidovića, koja uspješno posluje u sektoru tekstilne industrije već  12 godina.

Kompanija Ena-Tex ujedno je i korisnica projekata „Program podrške poduzetnicama pogođenim korona virusom“, koji Privredna/Gospodarska komora FBiH implementira u saradnji s Gender Centrom FBiH, što je bio povod organiziranog susreta.

Tokom zajedničkog sastanka razgovarano je o projektnim aktivnostima, uticaju Covid-19 na poslovanje, te nastavku saradnje i vidovima podrške koji Privredna/Gospodarska komora FBiH pruža svojim članicama.

Tom prilikom, gospođa Enesa Bukvić, iskazala je zadovoljstvo saradnjom na projektu s Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, te navela kako uprkos svim poteškoćama u  radu usljed uticaja korona virusa, kompanija Ena-Tex će od mjeseca aprila ostvariti rast za 20%, te imati potrebu za dodatnim zapošljavanjem usljed povećanja kapaciteta. “Kompanija Ena-Tex, Zavidovići je kao i sve ostale kompanije iz tekstilne industrije proizvodila zaštitne maske za vrijeme prvog vala pandemije korona virusa, što je ukazalo na dodatne prilike i mogućnosti u proizvodnom asortimanu Ena-Texa, koji je inače u potpunosti fokusiran na proizvodnju policijske opreme za tržišta EU. Novitet u proizvodnji, sada je vez za personalizirane dječije dekice kojima želimo izmamiti dječije osmjehe i obaviti ih toplinom naših unikatnih dekica.“, istakla je gđa. Bukvić.

„Posebno zadovoljstvo mi je upoznati još jednu uspješnu poduzetnicu, koja je ujedno i vlasnica, te izuzetno uspješna menadžerica kompanije Ena-Tex, gđu. Enesu Bukvić, jer je priča i put gđe. Enese izuzetna inspiracija i motivacija svim drugim potencijalnim poduzetnicama. Također, iznimno mi je drago što je kompanija Ena-Tex na čelu s gđom. Enesom korisnica projekta „Program podrške poduzetnicama pogođenim korona virusom“ kojim osnažujemo žene u uvođenju digitalizacije u poslovanje, a pogotovo što tekstilna industrija zapošljava najveći broj žena. Slično je i s kompanijom Ena-Tex, koja zapošljava 120 radnika, od kojih su većinom žene, ali i osobe sa poteškoćama u razvoju, kojih je trenutno 10 zaposlenih i gdje gđa. Enesa sa svojim timom kontinurano teži i bori se pronaći moduse ne samo za što veće zapošljavanje žena, već i za inkluziju osoba sa poteškoćama u razvoju  u kompletnoj zajednici. Ponosna sam upoznati kompaniju poput Ena-Tex, ali prije svega ovakve žene, poduzetnice, menadžerice gdje ovih i sličnih primjera u BiH ima još veoma mnogo. Putem programa „Osnaživanja žena“ pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, nastojimo promovisati te priče i ujedno motivirati, te osnažiti sve žene BiH“, navela je gđica Anela Karahasan, koordinatorica programa „Osnaživanja žena“ u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Za kraj sastanka, upriličen je i obilazak proizvodnog pogona.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button