NOVOSTI

Privredna/Gospodarska komora FBIH obilježila Međunarodni dan poduzetnica predstavljanjem projekta “B2B platforma za online poslovne susrete i umrežavanje poduzetnica i žena u biznisu”

19.11.2021

Privredna/Gospodarska komora FBiH upriličila je 19.11.2021. konferenciju za medije u cilju predstavljanja projekta ” B2B platforma za online poslovne susrete i umrežavanje poduzetnica i žena u biznisu”, i time dala  doprinos u  obilježavanju  Međunarodnog dana poduzetnica.

U saradnji s Gender Centrom Vlade FBIH, Privredna/Gospodarska komora FBIH izradila je jedinstvenu B2B platformu koja  omogućava besplatno online predstavljanje biznisa poduzetnica i uspješnih  žena iz svijeta biznisa, njihovu veću vidljivost, ali prije svega platformu koja omogućava njihovo online umrežavanje – komuniciranje i online sastanke, što je od krucijalnog značaja u osnaživanju žena. Istovremno B2B platforma omogućava niz korisnih informacija i savjeta, naročito informacija o javnim pozivima i grantovima domaćih i međunarodnih donatora.

Cilj ovog projekata je olakšati poslovanje poduzetnicama i ženama iz svijeta biznisa u procesu digitalne transformacije i međusobnog umrežavanja obzirom da trenutno u BiH platforma ovog tipa vrlo rijetka, što je dodatni motiv i potreba u procesu osnaživanja žena.

Važno je napomenuti da je platforma na raspolaganju međunarodnim i domaćim organizacijama, institucijama i svim drugim privrednim subjektima koji se žele umrežit sa poduzetnicama i ženama iz svijeta biznisa, te tako ostvarit direktnu online komunikaciju i poslovne susrete.

U narednim fazama cilj je omogućiti višejezičnu platformu za umrežavanje sa poduzetnicama i ženama iz svijeta biznisa širom svijeta, ali i pružiti usluge web shopa, online oglašavanja, pokretanje foruma, kao i niz drugih mogućnosti kojima će se, ne samo olakšati poslovanje, već omogućiti i vidljivost žena.

B2B platforma je besplatna, nadogradiva, a naročito mjerljiva prema brojnim statističkim parametrima u pogledu u broja ostvarenih kontakata, online sastanaka, broja registrovanih žena, broja posjeta itd. Paraleleno s platformom, izrađena je Facebook i Instagram stranica kao prateća podrška B2B platformi, gdje će biti plasirane sve informacije o biznisima i aktuelnostima koje poduzetnice i žene iz svijeta biznisa budu željele predstaviti.  

Dodatno, povodom 19. novembra – Međunarodnog dana poduzetnica, Privredna/Gospodarska komora FBIH je za prisutne poduzetnice i žene iz svijeta biznisa organizovala i besplatnu edukacija na temu: “Digitalni marketing u poslovanju malih i srednjih preduzeća”.  

„Danas, na ovako značajan datum, u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH smo izuzetno ponosni i sretni da na zvaničnom predstavljanju projekta i edukaciji, koju smo organizovali na temu digitalizacije u poslovanju malih i srednjih preduzeća, prisustvovale su žene iz svih krajeva BiH: Sarajevo, Goražde, Cazin, Kakanj, Kladanj, Zenica, Bjeljina, Jajce, čime su iskazale svoju spremnost i potrebu za umrežavanjem i usvajanjem novih znanja. Privredna/Gospodarska komora FBIH će nastavit na ovom putu osnaživanja žena, naročito kada je digitalizacija u pitanju, veća medijska zastupljenosti i ravnopravnost na tržištu rada”, istaknuo je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH.

Projekat je finansijski podržan iz sredstava FIGAP II programa:

Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2018-2021), rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Program podržava Kraljevina Švedske, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button