Inspiracija

Od učiteljice do poduzetnice…

Larisa Đapo čitav život radi sa djecom i edukuje se za rad sa djecom.

Stekla je zvanje profesorice pedagogije (Filozofski fakultet u Sarajevu), profesorice razredne nastave (Pedagoški fakultet u Sarajevu), magistrice odgojnih nauka (Pedagoški fakultet u Sarajevu), završila predškolski odgoj u Sydney TAFE Collage u Australiji i položila sve ispite sa doktorskog studija (BURCH).

Kako je sticala iskustva u radu sa djecom i edukovala se tako je raslo i nezadovoljstvo na radnom mjestu. Teorija i praksa su se sve više razilazile. Nije bila sretna u školi, a promijeniti nije mogla puno toga. Jednog jutra kada je krenula na posao i kada su je počele opet hvatati crne misli, sama je sebi ljutito rekla:“Ako ti ništa ne valja, napravi bolje!“

I napravila je… PlaySchool, mjesto gdje se uči jer se voli.

Sebe doživljava kao učiteljicu, osobu koja je u potpunosti posvećena djeci, koja se brine o njima, njihovom napretku, sreći, zadovoljstvu.

„Moja želja je bila samo da radim sa djecom na način na koji sam kroz svoje iskustvo i edukaciju osjećala da trebam i da im prenesem vrijednosti koje smatram važnim. Vodila me je strast za podučavanjem i želja da svako dijete osnažim i na neki način mu uljepšam dan.“

PlaySchool je počeo najprije sa edukativno-zabavnim radionicama. Larisa je osmislila radionice koje su na inovativan, zabavan i djeci dopadljiv način obrađivale školsko gradivo.

S obzirom da je PlaySchool imao dobar odziv roditelja i djece, odlučuje se da sve radionice objedini u jedan program koji će biti produženi boravak. Osmislila je inovativni produženi boravak koji promoviše vrijednosti u koje vjeruje.

„PlaySchool produženi boravak je nastao kao rezultat mog 30-godišnjeg iskustva u radu sa djecom i kontinuirane edukacije. To je program koji se ne naslanja na samo jedan pedagoški pravac, nego objedinjuje sve najbolje iz mnogih pedagogija, a koje odgovaraju djeci našeg podneblja: Marije Montesori, Waldorfa, australskog, britanskog i turskog školskog sistema. Bogatstvo mog iskustva kroz edukaciju u BiH, Australiji, radeći sa djecom po Cambrdige programu u školi gdje dominira turska kultura mi je pomogla da napravim čarobni miks uticaja koji se mogu osjetiti u PlaySchool-u.“

Program je autentičan, inovativan i jedinstven na tržištu. U potpunosti zadovoljava potrebe savremenih roditelja koji mnogo rade, ali im je stalo do akademskog napretka svoje djece. Djeca u PlaySchool produženom boravku završe sve svoje školske obaveze, izvježbaju i nauče, imaju dodatne časove engleskog i njemačkog jezika, svaki dan provode vrijeme na svježem zraku, a poslijepodne pohađaju edukativne i kreativne radionice. Svaki minut je pažljivo isplaniran i upotpunjen aktivnostima koje imaju svrhu da razviju dječije potencijale, probude radoznalost, kreativnost i da odgojno djeluju na dijete.

Svoj uspjeh ne mjerim brojem djece koja su upisana u PlaySchool nego po tome koliko pomognem jednom djetetu da se spozna, da ga osnažim, da pomjeri svoje granice, da uživa u aktivnostima koje mu se na prvu nisu sviđale, da budim njegovu radoznalost i budem im velika podrška u procesu odrastanja.“

Inspiraciju pronalazi svaki dan u druženju sa djecom. Osluškuje njihove potrebe, želje, interesovanja i na osnovu toga kreira aktivnosti. Motiviše je spoznaja da daje djeci ono što im je potrebno za njihov razvoj i sretnije djetinjstvo, što hrani njihovu radoznalost i što im je velika podrška u odrastanju.

Ne doživljava druge ljude kroz spol, bitno joj je kako se neko ponaša, kakve poruke šalje, kakvu ima energiju. Ne smatra da je imala ni više ni manje prepreka u biznisu zato što je žena. Biznis nema spol.

Ostalim želi da poruči da ako nisu sretni tu gdje jesu, gdje rade, na kojoj su poziciji da je mijenjaju, stvaraju nova radna mjesta, nove prilike. Poduzetništvo daje slobodu i pomaže vam da razvijete sve svoje potencijale koje imate, a i one za koje niste ni znali da imate.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button