Inspiracija

Indira Bajić: ljubav prema izradi svijeća rezultirala je osnivanjem Svijeće.ba

Kada se rodila Vaša ljubav prema svijećama, a kada interes prema njihovoj izradi?

Volim svijeće još od kad samo počela sama da uređujem svoj prostor. Uvijek su mi ulijevale dozu romantike, mira, dodavale notu mirisa u prostor i vremenom su postale neizostavan detalj u svakom kutku moje kuće. U jednom trenutku sam počela da ih pravim za sebe, po svojoj „mjeri“. Kako su svi moji prijatelji imali pozitivne reakcije, počela sam praviti i poklone za druge, sve do trenutka dok mi se nisu počeli javljati poznanici za prve narudžbe. Tako je se rodila ideja za kreiranje brenda „Svijeće.ba“…

Kako ste došli na ideju pokretanja vlastitog biznisa, odnosno zahvaljujući čemu je nastao brend Svijeće.ba?

U trenutku nastanka pandemije, ostala sam bez posla.  Kao i sve nas, period izolacije me je naveo da „radim na sebi“ i tako sam odlučila da svoj hobi koji je nastao iz ljubavi, pretvorim u svoj osnovni biznis. Odlučila sam  svoje dosadašnje znanje i iskustvo upotrijebiti i kreirati brend „Svijeće.ba“. Sada, mogu reći da sigurno koračam tom stazom, iako imam još mnogo toga da uradim, mnogo toga da naučim, mogu reći da sam napredovala toliko da sve vrste ručno rađenih svijeća možete naći samo na jednoj mjestu, u poslovnici „Svijeće.ba“ u srcu Baščaršije.

U proizvodnji svijeća mogu se koristiti različiti tipovi voskova, loj, parafin, fitilji različitih dužina… U odnosu na materijal i dodatke (poput mirisnih ulja) korištenih u izradi, koje sve vrste svijeća postoje i koje su osnovne razlike među njima? Također, koje vrste svijeća Vi izrađujete?

Kroz historiju i sama proizvodnja svijeća, materijali , pa na kraju i namjena se mijenjala i prilagođavala. U dalekoj historiji svijeće su se pravile od papirusa koji je bio umakan u zagrijani loj. Te svijeće su se koristile da osvjetljavaju domove, da pomognu putnicima tokom noćnih putovanja, i u religijskim ceremonijama. Tek u 19. stoljeću je nastao parafin, a kada je izmišljena prva sijalica, svijeća je promijenila svoju namjenu. Tek u 20. stoljeću korištene su nove vrste voska. U Evropi se koristio palmin vosak, koji je mekše gorio od parafnsikog voska. U SAD počeo je da se koristi sojin vosak. Danas svijeće predstavljaju slavlja, romantiku, opuštaju čula, određuju ceremoniju i stavljaju akcenat na kućni dekor. 

Trenutno izrađujem dekorativne svijeće, koje se prave od parafinskog voska, neizostavne mirisne svijeće, u ponudi imam i neprevažiđene svijeće od pčelinjeg voska, kao i svijeće od sojinog voska, koje su najzdravija varijanta svijeće

Izrada unikatnih svijeća zahtijeva mnogo strpljenja i pažnje. Kako izgleda sam proces izrade i koliko vremena Vam je potrebno za jednu svijeću?

Prvenstveno to morate da radite iz ljubavi! Onda vam nije teško odvojiti toliko vremena za vježbu „do savršenstva“. Između ostalih, dekorativne svijeće koje ja pravim ne pravi niko u BIH, to Vam govori koliko je nešto zahtjevno napraviti. Proces izrade je veoma različit za svaku svijeću. Na primejr, svijeće zahvalnice za goste na svadbi, se prave količinski odmah više komada. Moji kapaciteti su da prosječnu svadbu (cca 100 -150 svijeća) mogu da napravim za 3 dana. Proces je da se vosak topi, sipa u kalupe, zatim se svijeća obrađuje, personalizira se prema željama, zatim pakuje u celofan/mrežu/čipku i tek onda u transportno pakovanje. Proces dekorativne svijeće od 20 cm koje se rezbare je puno komplikovaniji i njih mogu da napravim 3 za jedan dan. Sada poznate bubble svijeće možete napraviti i sami, sve što vam treba je kalup, fitilj i vosak u boji koji želite. U roku sat vremena ih možete proizvesti onoliko koliko kalupa imate.

Vaš brend prepoznatljiv je po raznovrsnosti veličina, boja, oblika i izrezbarenih motiva. Gdje pronalazite inspiraciju i na kakve reakcije mušterija nailazite?

Danas Vam je svijet na dlanu, sve je već viđeno, ali ono što mene odvaja od ostalih jeste da slušam svoje klijente, i osluškujem potrebe tržišta. Ja sam se totalno posvetila proizvodnji svijeća, uvijek se dodatno edukujem, završavam škole, razne kurseve i unaprjeđujem sebe da bih unaprijedila svoje proizvode.

Moja komunikacija sa klijentima je sigurna sam drugačija od svih ostalih. Npr, ukoliko naručujete zahvalnice, svijeće za krštenje ili bilo šta drugo što je personalizirano, prvo radim više različitih prijedloga. Tek nakon što finaliziramo šta želimo, rade se ostale svijeće. Tako se radi i da naručujete 5 komada ili 505 komada! Na taj način uspjeh ne može izostati.

Da li je i u kojoj mjeri pandemija uticala na Vaš biznis?

Vječiti sam optimista, i u pandemiji sam vidjela svoju priliku! Vrijeme u kojem je bila zabrana okupljanja, što direktno utječe na moj biznis, sam iskoristila da obavim sve administrativne poslove, opremim poslovnicu na Baščaršiji, dodatno se edukujem.. U periodu bez prodaje, radila sam na drugim sferama koje su neophodne kada vodite jedan biznis. Kao i svi, i ja sam imala taj kritični period, koji je na sreću iza nas.

Iz Vašeg ugla, koliko je teško mladim preduzetnicima u Sarajevu i u cijeloj BiH da dođu do izražaja, rastu i nađu svoje mjesto na tržištu?

Lično smatram da je glavna prepreka u glavi i u tome što mladi poduzetnik ispituje previše mišljenje okoline, koja je vrlo često negativno i demotivirajuće. Danas imate toliko besplatnih edukacija na kojima se može naučiti napraviti dobar biznis plan, dobra SWOT analiza vas može odlično usmjeriti, a dobar biznis plan može vam obazbijediti i podršku kroz projekte i bespovratna sredstva. Toliko je javnih poziva, posebno u Kantonu Sarajevo, koje vam omogućavaju dobar start, potrebno je samo odlučiti i krenuti. I sama sam na osnovu biznis plana dobila priliku da kupim mašine i ubrzam proces izrade svijeća. Za mene je jako bitno biti član Privredne Komore FBIH, jer to mi pruža priliku za sve B2B sastanke, upoznavanje novih poduzetnica, učenje… Tu sam ostvarila i prve saradnje na koje sam ponosna.

Na osnovu Vašeg iskustva, kakva je svijest ljudi u Bosni i Hercegovini po pitanju percipiranja domaćih brendova, unikata i rukotvorina te jesu li spremni podržati lokalne biznise? Kakve planove za brend imate u budućnosti i koja bi bila Vaša poruka svim mladim i kreativnim ljudima koji imaju ideju i volju ali ne i hrabrost da se upuste u pokretanje svog brenda ili biznisa?

Primjetila sam da se svijest o podržavanju lokalnih proizvođača, podržavanju domaće proizvodnje kao i podrška hendmejderima polako budi. I dalje imate sitaciju gdje je cijena presudna, ali to ne treba nikog da obeshrabri. Želim da OD“Svijeće,ba“ postane sinonim za personalizirane poklone, da www.svijece.ba bude prva stranica koju ćete pogledati kada birate svijeću.

Ako ste već kreativac, i ako postoji jedna osoba koja je spremna platiti Vaš proizvod, onda Vas ništa ne treba zaustaviti. Hrabro naprijed, jer ako ne krenete, uvijek ćete se pitati šta bi bilo da sam…

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button